100 rokov

Cez víkend sa uskutočnili v priestoroch bratislavského hotela NH Gate One pri príležitosti 100 výročia vzniku Československej republiky oslavy 100 spoločných rokov českej a slovenskej gymnastiky. Obe federácie (Česká a Slovenská) si tak vo veľkolepom štýle spoločne zaspomínali na obdobie storočnice. 

Osláv sa zúčastnilo množstvo vzácnych hostí, vrátane Jurija Titova, čestného prezidenta Medzinárodnej gymnastickej federácie, držiteľa deviatich olympijských medailí, ktorý stál dve desaťročia na čele Medzinárodnej gymnastickej federácie, Georga Guelzeca, čestného  prezidenta Európskej gymnastickej únie, účastníka OH 1972, prof. Ivana Čuka, slovinského gymnastického odborníka, editora časopisu "Science of Gymnastics“, Dušana Ťažkého – riaditeľa odboru športu MŠVVaŠ SR, Petra Korčoka – viceprezidenta SOV, trojnásobného účastníka OH v atletike,  Gábora Asványiho, riaditeľa SOV, Evy Blahovej– svetoznámej hudobnej pedagogičky, ktorá v roku 2005 bola zvolená v USA za „ Ženu 21. storočia“, vnučkou zakladateľa Sokola na Slovensku v roku 1919 Pavla Blaha, ale tiež aj Diany Mórovej-úspešnej a populárnej herečky, bývalej bratislavskej gymnastky.


Medzi ďalšími významnými hosťami nechýbali naši najúspešnejší účastníci a medailisti  OH ako Zdeněk Růžička -2 bronzové medaily  z OH 1948 a trojnásobný účastník OH (1948, 1952,1956), Adolfína Tačová – držiteľka dvoch strieborných medailí z OH 1960 a 1964, naša najúspešnejšia slovenská športová gymnastka Marianna Némethová Krajčírová – účastníčka troch olympijských hier (1964, 1968, 1972) a držiteľka dvoch strieborných olympijských medailí, Jaroslava Šinová – Sedláčková držiteľka striebornej medaily z OH 1964, Bohumila Řešátková – Řimnáčová bronzová medailistka z OH 1968, Jiří Tabák účastní dvoch OH (1976, 1980) a držiťel bronzovej olympiskej medaily, ako aj iní veľmi úspešní športovci z tohto obdobia – Věra Černá – majsterka sveta na kladine, Anna Marejková Krausová, František Bočko,  Ingrid Potisková – Holkovičová, Zdena Jánošová – Bujnáčková, Anita Vyzinová-Šauerová, Jozef Konečný, Martin Modlitba, Barbora Mokošová, Slavomír Michňák, Anita  Lamošová, Xénia Kilianová.


Za účasti posledného predsedu federálneho gymnastického zväzu Karola Špačka a jeho podpredsedov Jiřího Fleischhansa  a Jána Nováka  sa uskutočnilo pred slávnosťou spoločné zasadnutie VV ČGF a SGF.

Akcie sa taktiež zúčastnilo vyše 250 bývalých ale aj súčasných gymnastov oboch federácií, vrátane ich trénerov a funkcionárov.


O nádherný program sa postarali speváci Mária Čírová a Robo Opatovský, akrobatická skupina Losers, naše mladé nádeje zo športového aerobiku a modernej gymnastiky. Medzi kultúrnymi a športovými  vystúpeniami  dominovali videozábery a fotodokumentácia sprevádzaná vynikajúcim komentárom moderátorov Marty Jančkárovej  a Jozefa Hajtmana.

Naše poďakovanie patrí Českej gymnastickej federácii, Stanovi Štefánikovi a Jánovi Blaškovi (video a foto), technikom RBXT, hotelu NH Gate One za vynikajúco pripravené prostredie a katering. 


Napísali o nás - SOV, autor ľ. Souček

ČESKÁ A SLOVENSKÁ GYMNASTIKA V BRATISLAVE SPOLOČNE OSLÁVILI STOROČNICU-SOV článok.pdf

článok na GYMmedia


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu