Naši športovci na majstrovstvách sveta v športovej gymnastike

Dnes pokračujú MS v Stuttgarte finálovými súťažami, konkrétne je dnes na programe finále družstiev žien. O víťazstve žien USA niet pochýb, o druhé miesto už tradične zabojujú Čína a Rusko.

I keď účasť našich športovcov podrobia predovšetkým tréneri dôkladnej analýze, už dnes môžeme konštatovať, že Slovensko uspelo v kvalifikácii na OH na 50%. Tak, ako vo všetkých predchádzajúcich kvalifikáciách ženy opäť uspeli. Zásluhou Barbory Mokošovej  (Slávia UK Bratislava, tréner Martin Zvalo), ktorá sa dokázala vyrovnať predovšetkým s veľkou psychickou záťažou. Súťažou prešla bez veľkej chyby a zaslúžene si vybojovala miestenku na OH. Dobre jej sekundovala 17-ročná Chiara Bunce (KŠG Detva, trénerka Katarína Krekáňová), ktorá sa prekvapivo vyrovnala Barbore na troch náradiach. Zradili ju bradlá, kde sa nečakane dopustila prerušenia zostavy po saltovom cvičebnom tvare a tým sa obrala o väčší súčet bodov. Jej výkon je prísľubom slovenskej gymnastiky do budúcnosti. Barbora sa zúčastní už svojich druhých OH, čím sa vyrovná Zuzane Sekerovej (OH Sydney, OH Atény). V ďalšej príprave jej želáme veľa trpezlivosti a dobrý zdravotný stav.


To, čo platí o ženskej gymnastike, žiaľ neplatí o mužskej. Náš senior Slavomír Michňák (VŠC Dukla Banská Bystrica/Slávia UK Bratislava, tréner Peter Krištof) svojim výkonom sklamal. Ani na jednom náradí nepodal očakávaný výkon. Po MS v Dohe v roku 2018 (59. miesto vo viacboji a 13. miesto na koni na šírku) bolo jasné, že ani tento výkon nebude stačiť. V pláne bolo zvýšenie obťažnosti o minimálne 2 body. K príprave mal vytvorené zo strany SGF a vo VŠC Dukla Banská Bystrica vynikajúce profesionálne podmienky, ktoré žiaľ minuli účinku. Opakovane sa pripravoval okrem iného v Londýne, spoločne s majstrom sveta na koni na šírku.

Ako zo zlého sna bol Slavov výkon predovšetkým v preskoku ( 198. miesto z 205 pretekárov) a na prostných (192. miesto z 205 pretekárov). Vo viacboji získal o vyše 3 body menej ako na predchádzajúcich MS!

Ján Novák, Stuttgart

C73G_Individual_Results_MenSenC1.pdf

C73C_Results_Team_MenSenC1.pdf

2020_OG_Tokyo_GAR_MAG qualifiers_after WCH 2019 Qualifications.pdf

Fotogaléria



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu