Doc. PhDr. Anton GAJDOŠ, DrSc. Dr. h. c. sa dožíva významného životného jubilea

Úsmev, vtip a vždy dobrá nálada, to sú vlastnosti, ktoré najlepšie vystihujú nášho jubilanta, Antona Gajdoša. Tonko, ako ho všetci voláme sa v týchto dňoch dožíva významného životného jubilea, 80.rokov.

Narodil sa v ukrajinskom Dubriniči 1. 6. 1940. Pochádza z gymnastickej rodiny. Jeho otec Ján, rodák z Nižnej Jablonky bol sám gymnastom, cvičiteľom a trénerom. Lásku ku gymnastike, vštepoval aj svojim dvom synom, Pavlovi a Antonovi, ktorá im vydržala po celý život. 


Anton bol výborným pretekárom, v roku 1960 to dotiahol až k titulu absolútneho majstra Slovenska v športovej gymnastike. Po ukončení aktívnej činnosti trénoval ďalšie generácie gymnastov a stal sa dokonca prvým reprezentačným trénerom slovenských mužov. No predovšetkým bol vynikajúcim teoretikom. 

Najskôr ako asistent, neskôr ako docent na FTVŠ UK v Bratislave vyučoval teóriu a didaktiku športovej gymnastiky. Je autorom viacerých publikácií a štúdií o „matke športov“. Prednášal prakticky po celom svete, jeho hlas poznajú aj televízni nadšenci gymnastiky, keď ako odborný komentátor Československej televízie sa prihováral z desiatich MS a dvoch OH.  

Vo svojej vedecko-výskumnej práci sa zameriaval najmä na otázky skvalitnenia športového tréningu v gymnastike. Jeho odborné práce mali a majú široký ohlas doma i v zahraničí. Jeho monografie boli publikované v Nemecku, Francúzsku a vo Veľkej Británii. Pôsobil i na zahraničných univerzitách ako hosťujúci profesor a to: na Fakulte telesnej výchovy v Bagdade - Irak v r.1971-72; na Slippery Rock University – USA v r. 1990-91 a na Jyväskylä University – Fínsko v r. 1992. V roku 1996 obhájil doktorskú dizertačnú prácu – DrSc. pred Vedeckou radou Petrohradskej akadémie telesnej výchovy.

V rokoch 1994-97 pôsobil ako docent a zároveň ako zástupca riaditeľa na Ústave jazykovej a odbornej prípravy zahraničných študentov UK v Bratislave a od roku 1997 do r.2000 pôsobil na tamojšom Ústave ako riaditeľ.

V roku 1999 mu Kyjevská slovanská univerzita udelila čestný doktorát – Doctor honoris cause - Dr.h.c.

Od roku 2000 je na dôchodku, kde ale nezaháľa, pokračuje i naďalej v publikačnej činnosti v oblasti história gymnastiky. 


Slovenská gymnastická verejnosť mu do ďalších rokov praje veľa zdravia, šťastia a najmä – nech ho i naďalej sprevádza jeho typický vtip a dobrá nálada.


Foto nižšie - z osobného archívu A. Gajdoša: 



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu