Tohtoročné ME v modernej gymnastike bez účasti Slovenska

Po niekoľkodňovej diskusii vzhľadom k aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku a v zahraniční a opatreniam, ktoré bránia v príprave na významné športové podujatia rozhodla Slovenská gymnastická federácia, že sa reprezentácia Slovenska n e z ú č a s t n í tohtoročných Majstrovstiev Európy 2020, ktoré sa konajú v termíne 26.-29.11.2020 v Kyjeve (UKR).

Rozhodnutie neprichádzalo ľahko. Na jednej strane obrovská snaha všetkých zainteresovaných (sekcia MG, sekretariát SGF, trénerky, gymnastky), na druhej strane riziká a situácia, ktorú nikto z nás nespôsobil. Za súčasnej situácie na Slovensku, na Ukrajine, v Európe či vo svete by bolo veľkým rizikom vycestovať, aj keby sme mali umožnenú prípravu. Gymnastky musia trénovať. Aktuálne to nevidíme tak, že by bolo od 2.11.2020 umožnené športovať. Dňa 12.10.2020 sme už preventívne zaslali na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Žiadosť o udelenie výnimky na realizáciu tréningového procesu reprezentantiek pripravujúcich sa na ME v ŠH v Nitre, v Liptovskom Mikuláši a v CGŠ Malinove. Žiaľ, ministerstvo nám požadovanú výnimku neudelilo. Bez tréningu je účasť vylúčená. 


Účasť na ME 2020 odvolalo už mnoho krajín a podobne ako na Slovensku, ani tam moderná gymnastika nekončí. SGF sa bude pokúšať znížiť maximálne finančnú stratu, ktorá sa dnes javí a peniaze účelne vynaložiť pre sekciu. Reprezentácia Slovenska má veľké rezervy vo výkonnosti, a preto si treba dobre premyslieť, čo môžeme do budúceho roka vylepšiť. Cieľom sekcie je využiť tento čas a začať už dnes pracovať na budúcoročných a tých ďalších ME, a preto tak ako pri spoločných skladbách, už teraz hľadáme možnosti využívania služieb profesionálnych choreografov aj v programe jednotlivkýň. Choreografia a obťažnosť zostavy (či už tela alebo náčinia) sú jedným z kľúčov k úspechu. 


Neúčasť na Majstrovstvách Európy 2020 je nám všetkým úprimne ľúto. Ďakujeme všetkým trénerkám a gymnastkám za veľký kus práce, ktorú aj v týchto sťažených podmienkach zodpovedne odviedli. Ďakujeme rodičom a všetkým, ktorí dennodenne gymnastkám fandili a podporovali. Žiaľ, aj toto je život.. a ten nekončí. V takýchto ťažkých situáciách si vždy spomeňme na dôvod, prečo sme začali. Buďme nešťastní alebo sa motivujme! Výber je vždy na nás. Veď nie nadarmo sa hovorí, že „vytrvalosť je tajomstvom všetkých víťazstiev!“ Victor Hugo. Dievčatá, tešíme sa na vás, keď sa opäť stretneme v Malinove a budete môcť zúžitkovať všetko, čo ste sa v poslednom čase naučili a veríme, že svoje majstrovstvo za pomoci tréneriek ešte zdokonalíte. Všetkým prajeme veľa zdravia! 


S pozdravom,  

tím SGF



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu