Ferdinand Daniš

Rodák z Opatovej je trojnásobným olympionikom. Štvrtej účasti na OH 1964 v Tokiu zabránilo len zranenie. Na všetkých hrách bol lídrom tímu, ktorý dvakrát obsadil štvrté a raz siedme miesto. Dvakrát štartoval aj na majstrovstvách sveta. Z Moskvy 1958 si priviezol bronz v družstvách, na ME 1959 v Kodani bol vo viacboji štvrtý, získal striebro na bradlách a bol vo finále aj na kruhoch a hrazde.

Už v mladosti sa rodina presťahovala na Moravu, kde začal cvičiť v tamojšom Sokole, do reprezentácie sa však dostal až počas vojenskej služby v Trenčíne a vrchol dosiahol v pražskom ATK. Po vyštudovaní ITVS v Prahe pôsobil ako tréner aj v Dukle Banská Bystrica. Ferdinand Daniš oslávil 92 rokov, ku ktorým mu želáme všetko najlepšie, najmä zdravie. Na počesť bývalého skvelého gymnastu si pozrite jeho medailón. 

Ferdinand Daniš


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu